پلی اتیلن ها یک پلاستیک بسیار خوششکل، نرم و انعطافپذیر است که از مواد اولیه نفت به دست میآید. این ماده دارای رنگ سفید، شفاف یا درصد بسیار کمی رنگ است. در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار میگیرد و به دلیل قیمت پایین، عیوب بسیار کم و خواصی همچون انعطافپذیری، مقاومت در برابر خوردگی و حرارت، عایقبندی، مقاومت در برابر جذب آب، وزن سبک و قابلیت بازیافت، از محبوبیت زیادی برخوردار است. بهعنوان مثال، از پلی اتیلن در تولید شیشههای نوشابه، پوششدهی لولههای گاز، سبد و جعبههای کشتی، لباسهای محافظ و نوارهای چسبنده استفاده میشود.
آنچه میخوانید
Toggleانواع پلی اتیلن
پلی اتیلن (Polyethylene) یک پلیمر ساختاری است که از واحدهای تکراری اتیلن تشکیل شده است. پلی اتیلن در سطح جهانی به عنوان یکی از پلیمرهای پر استفاده و ارزان قیمت شناخته شده است. نوع های مختلفی از پلی اتیلن وجود دارند که شامل موارد زیر می شوند:
1-پلی اتیلن با سفید: این نوع پلی اتیلن بعد از تولید به رنگ سفید تغییر رنگ میدهد و به روش نوار رنگی شناسایی می شود.
2- پلی اتیلن با لحظه: این نوع پلی اتیلن دارای ویژگیهای کوک ریز بر روی سطح است و در مقابل نفوذ آب مقاوم است.
3- پلی اتیلن بازایابی شده (Recycled Polyethylene): این نوع پلی اتیلن از طریق بازیافت مواد اولیه، ساخته شده و برای کاهش آلایندگی محیطی و حفظ محیط زیست استفاده می شود.
4- پلی اتیلن با چگالی بالا: در این نوع پلی اتیلن، چگالی بالایی نسبت به بقیه پلی اتیلن ها دارد و برای تولید سازه های خاصی استفاده می شود.
5- پلی اتیلن با مشخصات فنی خاص: این نوع پلی اتیلن شامل پلی اتیلن آموفوتر، پلی اتیلن الکتریکی، پلی اتیلن کنترل کیفیت و پلی اتیلن رزین است.
6- پلی اتیلن یکبار مصرف: این نوع پلی اتیلن برای تولید جعبه های ساده، کیسه های زباله، لوله های بسته بندی و بسیاری از لوازم یکبار مصرف دیگر استفاده می شود.
کاربرد مواد پلی اتیلن
مواد پلی اتیلن به دلیل خواص فیزیکی و شیمیایی خود، در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از کاربردهای مهم مواد پلی اتیلن عبارتند از:
صنایع بستهبندی: مواد پلی اتیلن به عنوان مادهای بستهبندی برای محصولات خوب، شامل پلاستیکهای نرم، شفاف، سبک و مقاوم برای حمل و نقل بکار میروند.
صنایع الکترونیک: از پلی اتیلن در ساخت و ساز ظروف و کیسههای حمل و نقل محصولات الکترونیکی استفاده میشود. این مواد برای جلوگیری از آسیب دیدن محصولات الکترونیکی در طول حمل و نقل کاربرد دارد.
ساخت صنایع خودرو سازی: مواد پلی اتیلن به عنوان مادهای مقاوم در ساخت برخی از قطعات خودرو، از جمله کابین، بمپرها، کنسولهای داخلی و مخازن مایعات استفاده میشود.
صنایع پزشکی: مواد پلی اتیلن مورد استفاده قرار میگیرند در ساخت جعبههای نگهدارنده و ظروف مایعات پزشکی، قالبهای تزریق پزشکی، و غیره.
کفپوشها و زمینپوشها: مواد پلی اتیلن در ساخت کفپوشها و زمینپوشها بکار میروند. این مواد به عنوان مادهای مقاوم در برابر سایش، ضربه و شکست کاربرد دارد.
ویژگیهای پلی اتیلن
- مقاومت بالا در برابر خوردگی و فشار
- سبک وزن و ضد زنگ
- چاپ پذیری و استفاده در صنعت چاپ
- قابلیت خوبی در برابر تغییرات دما
- انعطاف پذیری بالا در دماهای پایین
- مقاومت بالا در برابر شوک و لغزش
- قابلیت بازیافت و استفاده مجدد
- هزینه تولید پایین تر نسبت به مواد دیگر
- مناسب برای کاربردهای بسته بندی
- عدم تغییر شکل زیر اثرات شعاع UV.
- شفافیت بالایی که در برخی موارد نیاز هست.
- عدم کشیدگی در محیطهای خشک و مرطوب
- عدم کاهش مقاومت به فشار در دماهای پایین
- عدم جذب آب و پایداری ابعادی بالا
فرایند شکل دهی پلی اتیلن
پلی اتیلن یک پلیمر ساده است که با ترکیب گاز اتیلن به شکل پلیمریزاسیون تولید می شود. فرایند شکل دهی پلی اتیلن شامل چند مرحله می باشد که شامل موارد زیر می شود:
1- تولید مواد اولیه: گاز اتیلن به عنوان ماده اولیه برای تولید پلی اتیلن مورد استفاده قرار می گیرد. این گاز از پالایشگاه ها و یا گاز طبیعی استخراج می شود.
2- پردازش گاز اتیلن: گاز اتیلن به عنوان ماده اولیه در این فرایند با استفاده از روش های پلیمریزاسیون در یک راکتور تحت تأثیر حرارت قرار می گیرد.
3- ساخت پلیمر: در این مرحله، گاز اتیلن تحت تأثیر حرارت و فشار تبدیل به پلیمر پلی اتیلن می شود.
4- فرم دادن پلیمر: پس از تولید پلیمر، آن را می توان به شکل صفحه ای، عصایی و یا قالب های دیگر شکل داد.
5- پردازش پس از شکل دهی: در این مرحله، پلی اتیلن شکل داده شده تحت دما و فشار مختلف پردازش می شود تا مناسب برای مصارف مختلف شود.
6- آزمایش کیفیت: در نهایت، پلی اتیلن تولید شده از نظر کیفیت و خواص فیزیکی و شیمیایی آزمایش می شود تا اطمینان حاصل شود که با معیارهای مورد نظر سازمانهای استاندارد مطابقت دارد.
ظروف دارویی |